Na slavnostnem zasedanju GRECO tudi o napredku Slovenije

21. 06. 2024

Vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije mag. Vita Habjan Barborič se je udeležila 97. rednega skupščinskega zasedanja Skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope (GRECO), ki se je v Strasbourgu odvijalo od ponedeljka, 17. junija, do danes. Zasedanje je tokrat minevalo v posebej slovesni atmosferi, saj GRECO praznuje 25 let obstoja.

mag. Vita Habjan Barborič, Vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije in članica Biroja GRECO, med zasedanjem
mag. Vita Habjan Barborič, Vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije in članica Biroja GRECO, med zasedanjem

Na jubileju, posvečenem slavnostnem dogodku, so včeraj namestnik Generalne sekretarke Sveta Evrope Bjorn Berge, predsednica Evropskega sodišča za človekove pravice Siofra O'Leary, predsednica Posvetovalnega telesa evropskih sodnikov pri Svetu Evrope Leonie Reynolds, predsednica Evropske komisije za demokracijo skozi pravo (ti. Beneška komisija) in drugi v svojih govorih poudarili pomembnost GRECO in njegovega vpliva ne le na preprečevanje korupcije, temveč tudi na varstvo človekovih pravic in krepitev vladavine prava. Kot je slišane misli na koncu dogodka strnil v svojem nagovoru tudi predsednik GRECO Marin Mrčela, se pogosto na priporočila GRECO v svojih odločitvah sklicujejo tudi druga telesa Sveta Evrope, na primer Evropsko sodišče za človekove pravice in Beneška komisija, kar dokazuje, da njihovo delo ni neopaženo. Ob tem je izpostavil še Bergejevo stališče, da GRECO priporočila niso »a la carte«, temveč so jih države članice dolžne izpolniti, saj to pomeni spoštovanje sprejetih zavez in mednarodnega prava.

Tokratno zasedanje pa je bilo za Slovenijo pomembno tudi zaradi sprejema Drugega dodatka k Drugemu Poročilu o izvajanju priporočil GRECO v 5. ocenjevalnem krogu. Poročilo ocenjuje napredek Slovenije glede izvedbe priporočil v zvezi z najvišjimi nosilci izvršilne veje oblasti in s policijo. Do seznanitve vlade s poročilom in dovolitve njegove objave je poročilo zaupno, zato bomo o njegovi vsebini poročali, ko bo to mogoče.