20 let Komisije: priložnost, da se odnos politike do nje spremeni

02. 10. 2024

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je nocoj na slovesnosti z dodatkom satire obeležila 20 let obstoja, na kateri so predstavili zgodovino Komisije, njeno vlogo v družbi in vizijo prihodnosti ter premierno nove tri ambasadorje integritete, podelili so tudi priznanje za integritetno ravnanje. »Čeprav se je v 20 letih za Komisijo marsikaj spremenilo, pa ena stvar ostaja enaka: odnos politike do nje, ki jo jemlje kot nekaj nujnega in ne nekaj želenega, koristnega, in njeno uspešnejše delo praviloma vedno na nek način onemogoča. Želim in upam, da bomo kot družba čim prej dozoreli za spremembo miselnosti in bo Komisija namesto statusa institucije, ki jo moramo imeti, postala institucija, ki si jo dejansko želimo imeti,« je v nagovoru poudaril predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

Komisija je bila ustanovljena 30. 1. 2004 s sprejetim Zakonom o preprečevanju korupcije, s čimer je nasledila vladni Urad za preprečevanje korupcije. Poslovnik je objavila 27. 9. 2004, 1. 10. 2024 pa je bila vpisana v registre. V 20 letih se je spremenilo marsikaj. Leta 2010 je bil sprejet Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki je v ospredje postavil do tedaj relativno neznan pojem integritete, hkrati je Komisija pridobila več pooblastil; dodelan je bil postopek pred Komisijo, torej kakšna je pot od prijave nepravilnosti do končnega rezultata – tudi to se je spremenilo, saj je Komisija najprej izdajala le načelna mnenja, od uveljavitve ZIntPK pa t. i. ugotovitve o konkretnem primeru.

Komisija je v vsem tem času postala institucija, ki ima v slovenskem prostoru ključno vlogo pri oblikovanju etičnega okvira naše države. S svojim preventivno-nadzorstvenim delom krepi integriteto v družbi in si prizadeva za vzpostavitev okolja, v katerem bodo kršitve integritete in etičnosti ter korupcija postali visoko tveganje z nizkim donosom. »A ker kljub našemu delu še vedno obstajajo posamezniki, ki jim ni mar za protikorupcijske institute, integriteto, transparentnost in odgovornost ter zasledujejo le osebni interes, na lestvicah zaznave korupcije nazadujemo oziroma stagniramo. Za izboljšanje tega stanja tako med drugim nujno potrebujemo spremembe ZIntPK, vključno s sankcijami za kršitve integritete in obvezno obravnavo priporočil Komisije, sodelovanje vseh deležnikov v družbi, obvezno obravnavo priporočil Komisije in sprejem nove Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji,« je med drugim opozoril dr. Šumi.

Vlogo in pomen Komisije za družbo je izpostavila tudi slavnostna govorka večera predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar: »Praznujemo 20. obletnico ustanovitve tega pomembnega državnega organa in se ob tem spominjamo vsega, kar je bilo v teh dveh desetletjih doseženega – vsega truda, vsake zaznane kršitve, vseh pogumnih odločitev, ki so našo družbo pomaknile korak bliže idealu integritete in pravične družbe.«

Priznanje za integritetno ravnanje dr. Vinku Logaju

Na prireditvi so se javnosti premierno predstavili trije novi ambasadorji integritete: humanitarka in podjetnica Ana Lukner Roljić, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan ter imitator, komik in povezovalec večera Tilen Artač. Z ambasadorji Komisija nagovarja širšo javnost o pomenu integritete, saj so integritetni posamezniki na vseh ravneh družbe ključni za uspešno preprečevanja korupcije. Predsednik Komisije je napovedal še dve novosti: skorajšnjo prenovo aplikacije Erar in poziv ministrstvom, neodvisnim organom in sorodnim institucijam, da – po vzoru gospodarstva – vzpostavijo sistem svojih pooblaščencev za integriteto.

Na slovesnosti je posebno priložnostno priznanje za integritetno ravnanje prejel nekdanji direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj za svojo vlogo pri vzpostavitvi in soorganizaciji projekta "Integriteta: skupni cilj generacij", ki v sodelovanju Komisije in ZRSŠ poteka od decembra 2020. »Prenovljeni učni načrti, ki podpirajo večjo vzgojno vlogo šole in elemente, ki jih lahko prepoznavamo kot vzgojo in izobraževanje za integriteto, se bodo uvajali od leta 2026 do leta 2029 in verjamem, da bomo s tem in z drugimi razvojnimi aktivnostmi dosegli cilje, ki smo si jih skupaj s Komisijo zadali za 10 let,« je napovedal dr. Logaj.


Dokumenti