Komisija je zaradi neporočanja ustavnega sodnika o omejitvah poslovanja uvedla prekrškovni postopek

20. 06. 2024

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je proučila primer ustavnega sodnika Dr. Dr. Klemna Jakliča z vidika svojih pristojnosti na področju omejitev poslovanja, kot jih opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Ugotovila je, da Dr. Dr. Klemen Jaklič organu, pri katerem opravlja funkcijo, to je Ustavnemu sodišču RS, ni poročal o subjektu Visokošolski sodelavec, Klemen Jaklič, s. p., kot bi v skladu z zakonom moral. Prav tako Ustavnega sodišča ni obvestil o zaprtju subjekta s. p., zato je zoper njega uvedla prekrškovni postopek.

Komisija je v aprila 2024 uvedenem predhodnem preizkusu ugotovila, da Dr. Dr. Klemen Jaklič Ustavnemu sodišču RS ne v letu 2017, ko je odprl s. p., ne v letu 2024, ko ga je zaprl, ni poročal o predmetnem subjektu. To pa bi po zakonu moral; ZIntPK namreč v 35. členu določa, da morajo funkcionarji (kamor sodijo tudi ustavni sodniki) organu, pri katerem opravljajo funkcijo, v enem mesecu po nastopu funkcije, nato pa v osmih dneh po vsaki spremembi, posredovati informacije o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja. To so subjekti, v katerih je funkcionar ali njegov družinski član udeležen kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik oziroma je neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu udeležen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. Med takšne subjekte sodijo tudi subjekti s. p.-jev, s katerimi so povezani funkcionarji ali njihovi družinski člani.

ZIntPK za kršitev dolžnosti sporočanja podatkov o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, predvideva prekrškovni postopek in v njem možnost izreka globe v razponu med 400 in 1200 evri. V skladu z Zakonom o prekrških se postopek lahko uvede, če od dejanja nista minili več kot dve leti. Ker je od odprtja s. p.-ja leta 2017 v konkretnem primeru minilo že več kot dve leti, uvedba prekrškovnega postopka v tem primeru ni dopustna, ga je pa Komisija uvedla zaradi neporočanja o spremembi (zaprtju s. p.-ja) v marcu 2024. Ustavni sodnik je bil o prekrškovnem postopku, ki ga je Komisija uvedla 24. 5. 2024 in je v teku, obveščen. V postopku ima pravico podati izjavo o vseh dejstvih oziroma okoliščinah prekrška. O ugotovitvah iz predhodnega preizkusa, ki je s tem zaključen, Komisija zaradi izkazanega interesa seznanja tudi javnost.

V zvezi s konkretnim primerom Komisija še vodi postopek predhodnega preizkusa na področju premoženjskega stanja. Glede vprašanja pristojnosti presoje nezdružljivosti funkcij v primeru ustavnih sodnikov pa je ta teden prejela odgovor Ministrstva za pravosodje (MP) na zaprosilo, ki ga je na MP naslovila 9. 5. 2024. Komisija bo odgovor preučila in se nanj odzvala v prihodnjih dneh.