Komisija ugotovila nov primer kršitev nasprotja interesov na lokalni ravni

06. 09. 2024

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je za občinsko svetnico Občine Preddvor Ivko Sodnik ugotovila kršitev nasprotja interesov. Ta je kot predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) kot kandidata za člana določenega sveta predlagala svojega sina in kot občinska svetnica sodelovala pri obravnavi oziroma glasovanju o kandidatih za člane določenih svetov, pri čemer je bil eden od kandidatov tudi njen sin. Ugotovitve Komisije, ki so v celoti objavljane v nadaljevanju skupaj z izjasnitvijo, so pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni vložila tožbe v upravnem sporu.

Komisija je aprila 2023 na lastno pobudo uvedla postopek predhodnega preizkusa zaradi suma kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) o nasprotju interesov v Občini Preddvor. Po prejeti in pregledani dokumentaciji ter po uvedeni preiskavi je ugotovila, da je Ivka Sodnik kot predsednica KMVVI kot kandidata za člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predlagala svojega sina ter oblikovala in sprejela Predlog kandidatov za imenovanje v delovna telesa občinskega sveta, pri čemer je bil eden izmed predlaganih kandidatov za člane Sveta za javno varnost in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu njen sin. Dodatno je kot članica občinskega sveta Občine Preddvor obravnavala in potrdila člane obeh omenjenih svetov, pri čemer je bil eden od predlaganih kandidatov tudi njen sin. S tem se je znašla v okoliščinah, ki po ZIntPK pomenijo kršitev nasprotja interesov. Ker o tem ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika niti se ni iz postopka izločila, ji je Komisija že predhodno izdala opomin.

Takšne kršitve nasprotja interesov so na lokalni ravni po zaznavah Komisije precej pogoste. Od funkcionarjev, kamor spadajo tudi občinski svetniki, pa se upravičeno pričakuje, da svoje obveznosti in dolžnosti v času opravljanja svoje funkcije poznajo ter da poznajo določbe ZIntPK, ki je bil sprejet z namenom krepitve delovanja pravne države.

Konkretno to za občinsko svetnico pomeni, da bi morala pred sodelovanjem pri pripravi predloga in pred glasovanjem o navedenih sklepih prenehati z delom ter ob zaznavi omenjenih okoliščin, ki bi lahko vplivale ali ustvarile videz, da vplivajo, na nepristransko in objektivno opravljanje njenih nalog, o teh pisno obvestiti predsedujočega kolektivnemu organu (župana) oziroma ostale člane KMVVI ter počakati na njihovo odločitev. Dejstvo, da je njen sin kasneje odstopil iz članstva obeh svetov ter da sta sveta zgolj posvetovalni telesi Občinskega sveta, ni bistvenega pomena za obstoj morebitnega nasprotja interesov, saj samo imenovanje v svete občine predstavlja vsaj nepremoženjsko korist (npr. referenco) za družinskega člana obravnavane osebe.