Mladi tuji diplomanti prisluhnili pomenu integritete za širšo družbo

29. 08. 2024

Mladi diplomanti iz držav Vzhodnega partnerstva so se danes usposabljali na temo mednarodnih standardov v boju proti korupciji. Teoretično in praktično znanje jim je na podlagi svojih bogatih izkušenj s predmetnega področja predajala vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Vita Habjan Barborič.

Po uvodni predstavitvi zakonodaje, ki ureja mednarodne standarde boja proti korupciji, in pristojnosti Komisije se je mag. Vita Habjan Barborič osredotočila na integriteto in njene kršitve, med katerimi po številčnosti prednjačita nedovoljeno vplivanje na javne uslužbence in privilegiranje v uradnih postopkih oziroma javnih naročilih. Habjan Barborič je poudarila, da je Komisija pridobila pomembno priznanje v zvezi s svojimi pristojnostmi pri obravnavanju kršitev integritete in nasprotja interesov z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki je začel veljati 19. novembra 2022. Ta med drugim določa, da osebe, ki kršijo integriteto, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ne morejo več opravljati funkcij v nadzornem svetu ali upravi SDH in v nadzornih svetih družb v upravljanju SDH.

V nadaljevanju je predstavila dolgoročno naravnani projekt Integriteta: skupni cilj generacij, ki naslavlja vprašanje pomena etike in integritete na različnih ravneh vzgojno-izobraževalnega sistema in vloge, ki jo ima slednji pri krepitvi integritete v družbi. Komisija projekt izvaja v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo. Njegov glavni cilj je opolnomočiti učitelje, da z različnimi dejavnostmi vključijo integriteto v že obstoječi izobraževalni program. Projekt predstavlja pomembno orodje krepitve integritete, ki si je že pridobilo mednarodno veljavo.