Na letni konferenci ENPE tudi predstavnika Komisije

11. 10. 2024

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi in svetnica za evropsko in mednarodno sodelovanje Komisije Barbara Fürst sta se v Rimu udeležila letne konference Evropske mreže za etiko javnega sektorja (ENPE). V okviru dvodnevnega dogodka, ki je potekal včeraj in danes, sta se zvrstila Konferenca o preprečevanju korupcije v Evropi: nova perspektiva in Plenarno zasedanje ENPE.

ENPE Oktober 2024
ENPE Oktober 2024

Prvi dan srečanja, ki ga je gostila italijanska Gospodarska zbornica, so prisotne nagovorili številni pomembni govorci. Konferenco sta s pozdravnimi nagovori odprla predsednik nacionalnega protikorupcijskega organa Italije (ANAC) Giuseppe Busia ter iz Francije član upravnega odbora in začasni predsednik Visoke oblasti za Transparentnost v javnem življenju in predsednik ENPE Patrick Matet. Prisotne so nadalje nagovorili še sodnik ustavnega sodišča Italijanske republike ter nekdanji minister za javno upravo in poenostavitev Filippo Patroni Griffi, evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly ter direktorica za upravljanje javnega sektorja Elsa Pilichowski, profesorica na Oddelku za politične študije Univerze Luiss Guido Carli Alina Mungiu-Pippidi ter nekdanja poročevalka Evropskega parlamenta v zvezi s predlogom direktive o boju proti korupciji Ramona Strugariu.

Nagovorom prvega dne je sledila panelna razprava Preventivni ukrepi v protikorupcijski direktivi EU: Ključna priložnost za dvig standardov integritete, na kateri so se zadnjima dvema govorkama pridružili še Jorge Valladares, vodja politike politične integritete pri organizaciji Transparency International, Nicola Allocca, direktor za tveganja, poslovno integriteto, odpornost in kakovost pri Avtoceste za Italijo in predsednik Odbora za boj proti korupciji OECD ter Giuseppe Busia. Prvi dan se je zaključil s sestankom članic ENPE, ki sta mu sopredsedovala Giuseppe Busia in Patrick Matet. Na srečanju so sprejeli izjavo podpore preventivnim ukrepom iz protikorupcijske direktive, v nadaljevanju pa so sledile predstavitve in razprave o delovanju in neodvisnosti protikorupcijskih organov. Uvod v temo neodvisnih protikorupcijskih organov je prispevala Komisija, predstavile pa so se Belgija, Ciper in Španija.

Na dnevnem redu drugega dneva plenarnega zasedanja, ki mu je predsedoval Patrick Matet, so se med drugim zvrstile ugotovitve iz vprašalnika o nasprotju interesov, o čemer so poročali sekretariat ENPE in predstavnika članic iz Hrvaške in Litve. V drugem delu dneva je med drugim sledil pregled francoskega predsedovanja ENPE ter glasovanje o naslednjem predsedovanju in kandidaturi Italije, razprava o naslednjih tematskih prednostnih nalogah Litve ter novice o članstvu Slovaške, Španije in Švedske.