O svojih nalogah po ZZPri poslušalo več kot 100 zaupnikov

08. 08. 2024

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) smo danes izvedli brezplačno spletno usposabljanje o določbah Zakona o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) in obveznostih zavezancev, kot izhajajo iz njega. Dogodka, ki ga je vodil vodja Centra za zaščito prijaviteljev na Komisiji Gregor Pirjevec, se je udeležilo več kot 100 udeležencev.

Pirjevec je udeležencem usposabljanja predstavil določbe ZZPri s poudarkom na vlogi in nalogah zaupnika v povezavi s prejemom prijav. Podrobno je razložil postopke predhodnega preizkusa in obravnave notranje prijave. Ob tem je izpostavil prednosti notranje obravnave kršitev pred zunanjo, te so spodbujanje zaznave in prijavljanja kršitev, interna obravnava in odprava kršitev, reševanje situacije brez vključitve zunanjih nadzornih organov, hitrejša odprava kršitev, nižji stroški za zavezanca, ohranitev ugleda zavezanca ter krepitev poslovne integritete in integritete v delovnem okolju.

V nadaljevanju je Pirjevec predstavil naloge zaupnika v povezavi z zaščito prijaviteljev, ki so deležni povračilnih ukrepov. Slednjim zaupnik nudi informacije o pravnih možnostih in pomoč v upravnih in sodnih postopkih, kot so prepoved razkritja identitete prijavitelja in zaupnost, izključitev odgovornosti glede razkritja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, brezplačna pravna pomoč, nadomestilo za primer brezposelnosti in psihološka podpora.

Za bolj plastični prikaz tematike je Pirjevec odgovoril na najpogostejša vprašanja in vsebino podkrepil s konkretnimi primeri iz prakse.

Zajeta Slika5

V nadaljevanju dodajamo predstavitev z usposabljanja. Hkrati vas vabimo, da se nam pridružite na prihajajočih splošnih spletnih usposabljanjih:

  • Brezplačno spletno usposabljanje Načrt integritete – identifikacija tveganj in načrtovanje možnih ukrepov v petek, 23. 8. 2024, ob 10. uri preko aplikacije Zoom

Usposabljanje bo vodila mag. Vita Habjan Barborič, vodja Centra za razvoj in preventivo na Komisiji za preprečevanje korupcije. Predstavila bo načrt integritete, kot ga ureja ZIntPK, pri čemer se bo osredotočila predvsem na identifikacijo tveganj, s katerimi se lahko srečujejo zavezanci, in načrtovanju možnih ukrepov za njihovo obvladovanje. Predavateljica bo institut prikazala s konkretnimi primeri. Več informacij in prijava s klikom na to povezavo.

  • Brezplačno spletno usposabljanje Omejitve poslovanja in nasprotje interesov v sredo, 23. 10. 2024, ob 10. uri preko aplikacije Zoom Več informacij in prijava s klikom na to povezavo.

Usposabljanje bo vodila Katja Mihelič Sušnik, vodja Službe za operativo, Komisija za preprečevanje korupcije. Predstavila bo osnove dveh institutov po ZIntPK - omejitve poslovanja in nasprotje interesov. Instituta bo orisala s konkretnimi primeri iz prakse in podala odgovore na vaša vprašanja.

Napovednik lahko spremljate na naši spletni strani ali se prijavite na naš mesečni e-novičnik KPK VESTniK, kjer redno obveščamo tudi o novih usposabljanjih.