Odbor za pravosodje obravnaval Letno poročilo in Oceno stanja za leto 2023

26. 06. 2024

Letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) in Oceno stanja za leto 2023 je danes predsednik Komisije dr. Robert Šumi, kot že leta poprej, predstavil v Državnem zboru RS na seji Odbora za pravosodje. »Stavimo na zaupanje v naše delo glede na vsebino, ne na število prijav,« je ob tem povedal dr. Robert Šumi.

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med sejo

Današnja predstavitev je sledila predstavitvam dokumentov predsednici republike Slovenije Nataši Pirc Musar (4. 6. 2024), predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič (7. 6. 2024) in Komisiji za državno ureditev Državnega sveta (10. 6. 2024). Iz obeh dokumentov, sprejetih na 18. seji 23. aprila 2024, je predsednik Komisije tokrat ponovno povzel statistične podatke in vsebinske poudarke dela Komisije v preteklem letu, kot so področja, ki bi jih bilo treba resneje nasloviti in tudi zakonsko (pre)urediti (integriteta, nasprotje interesov, omejitve poslovanja, lobiranje, premoženjsko stanje in nezdružljivost funkcij), problematika obvodov, uspešni preventivni projekti (npr. Ambasadorji integritete) ter potreba po sodelovanju in skupnem prizadevanju za krepitev integritete in preprečevanja korupcije.

Prisotni so se strinjali, da je Komisija pomemben organ za krepitev integritete in preprečevanje korupcije v družbi, ne pa represiven organ. V obširni razpravi so se med drugim najdlje zadržali ob lani sprejetem Zakonu o zaščiti prijaviteljev, ki je Komisiji podelil številne nove pomembne pristojnosti in naloge, morebitnih novelacijah ZInPK (konkretno glede lobiranja in premoženjskega stanja), aktualnih in preteklih odmevnih primerih, korupciji pri javnih naročilih (zlasti na področju zdravstva) in sprejemanju prenovljene Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji. Ta je, kot je zagotovila državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje mag. Andreja Kokalj, v medresorski obravnavi in bo sprejeta v najkrajšem možnem času.