Predsednik Komisije usposabljal vodilne javne uslužbence

24. 10. 2024

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je v okviru programa Usposabljanje za vodenje v upravi, ki ga organizira Upravna akademija Ministrstva za javno upravo, tudi danes nagovoril najvišje vodilne javne uslužbence na temo integritete, etike in preprečevanja korupcije.

Usposabljanje z naslovom Človekove pravice, enake možnosti in integriteta vodje je eno od 10 modulov obveznega programa Usposabljanje za vodenje v upravi, ki se izvaja na podlagi Zakona o javnih uslužbencih in na podlagi Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave, namenjeno pa je najvišjim vodilnim – za položaje generalnih direktorjev, generalnih sekretarjev, predstojnikov organov v sestavi ministrstev, predstojnikov vladnih služb, načelnikov upravnih enot in direktorjev občinskih uprav oziroma tajnikov občine, pravosodnih organih.

Dr. Šumi je udeležencem predstavil vsebinska področja integritete, skupnih vrednot in standardov v upravnem okolju, etike vodenja in odločanja v javni upravi, organizacijske kulture, etike in človekovih pravic ter Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Eden od poudarkov njegovega nastopa je bil vpliv osebne integritete na vodenje ter na zaupanje v organizacijo in njen ugled v javnosti. Izpostavil je pomen etičnega vodenja z zgledom v procesu krepitve integritete na vseh ravneh delovanja organizacije, pri čemer je poudaril, da zakonito in strokovno vodenje še ne pomenita etičnosti, ki tangira celo višje.