Predstavnica Komisije med udeleženci okrogle mize UNCAC

29. 08. 2024

Vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Vita Habjan Barborič je danes sodelovala na okrogli mizi, ki se je odvijala v okviru srečanja Skupine za pregled izvajanja Konvencije ZN proti korupciji (IRG UNCAC).

Namen dogodka je bil predstaviti izkušnje in pristope strokovnjakov, ki sodelujejo pri pregledih različnih protikorupcijskih nadzornih mehanizmov, in pregledati, kako ti mehanizmi pripomorejo k oceni in vzpostavitvi učinkovitega izvajanja protikorupcijskih določb. Izkušnje strokovnjakov bi namreč lahko služile kot podlaga za izboljšanje učinkovitosti izvajanja UNCAC v nadaljnjih fazah Mehanizma za pregled izvajanja UNCAC (IRM UNCAC). V sedanji fazi namreč IRM UNCAC močno poudarja uskladitev pravnih okvirov z določbami UNCAC, manj pa izvajanje v praksi.

Mag. Vita Habjan Barborič je na dogodku nastopila tudi kot članica Biroja Skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope (GRECO), ki izvaja nadzor nad bojem proti korupciji v državah članicah in zato tudi ocenjevalne postopke o zakonodajah držav, institucionalni ureditvi boja zoper korupcijo in praktičnih dosežkih na tem področju. S prisotnimi je delila izkušnje tako z vidika predstavnice ocenjevane države kot tudi ocenjevalke držav članic GRECO. Razložila je, kako GRECO po zaključenih ocenjevanjih držav članic spremlja in zagotavlja učinkovitost predlaganih ukrepov v praksi. Spregovorila je o podatkih, ki se uporabljajo za oceno učinkovitosti ukrepov oziroma priporočil, kako razviti sam postopek za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov ter kako izbrati primerne ocenjevalce, ki pri tem odigrajo ključno vlogo.

Poleg mag. Habjan Barborič so na okrogli mizi sodelovali še: iz Mehike Valentina Valdez Jasso, direktorica Konvencij in mehanizmov za boj proti korupciji Generalnega direktorata za nacionalne in mednarodne zveze, Sekretariat za javno upravo, iz Avstrije Mathias Huter, generalni direktor Koalicije UNCAC, in Karin Adams, neodvisna strokovnjakinja za boj proti korupciji, dogodek pa je moderirala Caroline Goussé, višja svetovalka za boj proti korupciji in pravna svetovalka Direktorata za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve iz Francije.