Prvo samostojno usposabljanje za skrbnike načrtov integritete

27. 06. 2024

Vodja Centra za razvoj in preventivo Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Vita Habjan Barborič je danes na brezplačnem dogodku Načrt integritete in nasveti za skrbnike načrtov integritete v organizaciji Komisije usposabljala več kot 300 javnih uslužbencev in funkcionarjev.

Udeležencem usposabljanja je uvodoma razložila sam pojem integritete in orodja po ZIntPK za njeno krepitev, med katere sodijo instituti integriteta, načrt integritete, preprečevanje korupcije, Resolucija o preprečevanju korupcije, nezdružljivost funkcij, nasprotje interesov, omejitve poslovanja, nadzor nad premoženjskim stanjem, lobiranje, darila, zaščita prijaviteljev, protikorupcijska klavzula in izjava o lastniški strukturi.

V nadaljevanju usposabljanja na daljavo se je osredotočila na načrt integritete kot orodje za obvladovanje korupcijskih tveganj in tveganj za druga protipravna in neetična ravnanja. Pri tem je poudarila, da je to orodje proces - in ne zgolj zahtevani dokument – ki vsebuje dejavnike in vire tveganj ter ukrepe za njihovo obvladovanje. V okviru te definicije so tveganja potencialne ranljivosti podjetja oziroma organa in ne že dejanske kršitve. Opozorila je še, da prepoznana tveganja ne pomenijo znakov naše koruptivnosti oziroma neintegritete, pripomorejo pa k učinkovitejšemu preprečevanju nepravilnosti in kršitev. »Več kot je prepoznanih možnih pasti in nevarnosti, bolj uspešno se jim lahko izognemo; več kot jih spregledamo, večja je možnost, da se vanje ujamemo,« je še dodala.

Jedro dogodka je posvetila načrtu integritete, kot ga ureja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), pojasnila je, kako redno posodabljati in učinkovito uporabljati načrte integritete v praksi ter kako njihovo izvajanje v posamezni instituciji spremlja Komisija. Razlago instituta je podprla s primeri iz prakse, kar je usposabljanju dodalo posebno uporabno vrednost.

Napovedujemo: dve novi brezplačni usposabljanji

Na Komisiji nadaljujemo z brezplačnimi spletnimi usposabljanji po aplikaciji Zoom, in sicer:

Vabljeni k prijavi na oba dogodka, več o posameznem dogodku si lahko preberete s klikom na povezavo.