Senat Komisije sprejel sklep o nadaljevanju preiskave zoper predsednika vlade

22. 08. 2024

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) je na včerajšnji dopisni seji sprejel sklep, da se nadaljuje postopek preiskave, ki jo zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar vodi zoper predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba. Prenehali so namreč vsi razlogi, zaradi katerih je morala Komisija začasno prekiniti postopek, saj obravnavani osebi zaradi zadržkov Specializiranega državnega tožilstva ni mogla zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic.

Specializirano državno tožilstvo je namreč Komisijo 10. julija 2024 z dopisom obvestilo, da so razlogi, zaradi katerih bi aktivnosti Komisije lahko škodovale interesom predkazenskega postopka, prenehali. Z nastopom mandata nove namestnice predsednika Komisije Tina Divjak 1. avgusta pa je postal brezpredmeten tudi drugi razlog, zaradi katerega Komisija ni mogla nadaljevati postopka preiskave – zahteva pooblaščenca predsednika vlade za izločitev nekdanjega namestnika predsednika Komisije Simona Savskega, ki mu je 31. 7. 2024 prenehal mandat. Ker je pooblaščenec obravnavane osebe na sodišču izpodbijal zavrnitev zahteve za izločitev, je bil namreč senat Komisije nesklepčen, saj se je iz obravnave zadeve že ob prejemu prijave izločil predsednik Komisije dr. Robert Šumi. Z novo namestnico predsednika Komisije je senat znova sklepčen.

Senat Komisije v sestavi obeh namestnikov predsednika, Davida Lapornika in Tine Divjak, je tako na včerajšnji seji soglasno sprejel sklep o nadaljevanju postopka preiskave. Hkrati je sprejel sklep, da se obravnavani osebi omogoči vpogled v spis, torej v dokumentacijo, ki jo Komisija vodi v predmetni zadevi. Oba sklepa in dokumentacijo je Komisija z elektronskim vročanjem že posredovala pooblaščencu obravnavane osebe, zaradi interesa javnosti pa o tem seznanja tudi javnost.

V nadaljevanju bo Komisija z obravnavano osebo in vabljenimi pričami izvedla razgovore, po potrebi pridobila dodatno dokumentacijo ter izvedla druga dejanja, na podlagi česar bo lahko potrdila ali ovrgla sume kršitve integritete in s tem zaključila postopek.