Sestanek Komisije z NVO: širitev sodelovanja pri krepitvi integritete v družbi

17. 09. 2024

Predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) so se danes o širitvi sodelovanja na področju krepitve integritete v družbi sestali s predstavniki nevladnih organizacij (NVO) CNVOS, Transparency International Slovenia, Danes je nov dan, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod Časoris, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, Mreža MaMa ter Pravna mreža za varstvo demokracije.

Img 0090 Smaller
Uvodoma je predstavnike NVO pozdravil tudi predsednik Komisije dr. Robert Šumi

Glavna tema srečanja je bila vloga NVO pri krepitvi integritete. Sodelovanje med Komisijo in NVO je namreč bistvenega pomena za krepitev pravne države, ozaveščanje širše javnosti o pomenu integritete ter preprečevanje korupcije.

Komisija si skupaj s partnerji prizadeva, da bi integriteta postala način življenja in ne zgolj vrednota na papirju. Pri tem je sodelovanje z NVO ključno zlasti na dveh področjih, in sicer pri ozaveščanju in zagovorništvu. NVO lahko s svojimi platformami bistveno pripomorejo k širjenju sporočil Komisije med javnostjo, prav tako pa je podpora civilne družbe pomemba za doseganje zakonodajnih sprememb. Sogovorniki so se tako strinjali, da lahko le s skupnimi močmi dosežemo, da bo integriteta postala osrednja vrednota naše družbe.