Sodišče potrdilo odločitev Komisije glede nezdružljivosti funkcij poslanca Ferenca Horvátha

18. 09. 2024

Upravno sodišče RS je zavrnilo tožbo poslanca narodne skupnosti Ferenca Horvátha zoper Opozorilo o nezdružljivosti funkcij, s katerim je Komisija leta 2019 ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije z dejavnostjo zastopanja v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS). Upravno sodišče se je v sodbi tudi vsebinsko opredelilo, da funkciji nista združljivi in da v primeru PMSNS ne gre za izjemo, za katero določbe glede nezdružljivosti funkcij ne bi veljale. Komisija na sodbo opozarja tudi v luči predloga sprememb Zakona o poslancih, ki je trenutno v parlamentarni proceduri in bi tovrstno hkratno opravljanje funkcij omogočil.

Upravno sodišče je v zadevi odločalo drugič, potem ko je Vrhovno sodišče decembra 2023 pritožbo Ferenca Horvátha na sodbo Upravnega sodišča v večjem delu zavrglo oziroma zavrnilo, v delu, ki se nanaša na Opozorilo o nezdružljivosti funkcij, pa vrnilo sodišču prve stopnje. V novem postopku je Upravno sodišče odločilo, da je Komisija ravnala pravilno, ko je zoper poslanca vodila postopek zaradi suma nezdružljivosti funkcij. V sodbi je zapisalo, da poslanci Državnega zbora RS niso izvzeti iz sistemske ureditve v Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), katere namen je ustvariti enoten in celovit pravni okvir na področju integritete in preprečevanja korupcije.

Izpodbijan upravni akt – opozorilo o nezdružljivosti funkcij je po sodbi sodišča pravilen in zakonsko utemeljen, postopek je bil izveden pravilno in zakonito. Sodišče je tako potrdilo, da je funkcija poslanca DZ nezdružljiva z opravljanjem dejavnosti zastopanja v PMSNS. Hkrati je pritrdilo stališču Komisije, da je PMSNS pravna oseba javnega prava, ne predstavlja izjeme iz prvega odstavka 27. člena ZIntPK in ne predstavlja oblike političnega združevanja. Sodba Upravnega sodišča je pravnomočna in jo v celoti objavljamo v nadaljevanju, v zvezi z njo so na voljo le še izredna pravna sredstva. Prekrškovni postopek v tej zadevi je bil prav tako pravnomočno zaključen leta 2022: https://arhiv.kpk-rs.si/blog/2022/02/22/sodisce-zavrnilo-pritozbo-poslanca-horvatha-zoper-prekrskovno-odlocbo-zaradi-nezdruzljivosti-funkcij/.

Predlog sprememb Zakona o poslancih gre v nasprotno smer

Ob tem Komisija opozarja, da predlog sprememb Zakona o poslancih, ki je trenutno v postopku v Državnem zboru, takšno dvojno opravljanje funkcij omogoča. Tudi glede na odločitve sodišč v tej konkretni zadevi bi moral predlog zakona po mnenju Komisije izjemno natančno utemeljiti, zakaj je položaj obeh poslancev manjšin tako poseben, da je zanju treba omogočiti opravljanje funkcij v večjem obsegu, kot to velja za druge poslance Državnega zbora.

Komisija predlaganim spremembam Zakona o poslancih nasprotuje, saj meni, da bi morale spremembe na področju nezdružljivosti funkcij iti v smer poenotenja, in ne dodatnega razlikovanja. Komisija se za poenotenje področja, ki je zdaj razpršeno v številnih zakonih, zavzema že vrsto let. Hkrati bi po mnenju Komisije sprejem predlaganih določb, ki bi veljale za poslance narodne manjšine, vzpostavil nova tveganja za nastanek nasprotja interesov. V primerih hkratnega opravljanja funkcij, kjer obstajajo previsoka tveganja za nastanek kršitev nasprotja interesov, je namreč prav institut nezdružljivosti funkcij tisti mehanizem, ki nasprotje interesov že vnaprej preventivno preprečuje.


Dokumenti